Documentaire in Afrika

In november was ik weer even in Afrika. Naast alle ‘gewone’ safari’s (is een safari ooit gewoon?) bedacht ik dat ik ook graag een documentaire in Afrika wilde schieten. En dus vroeg ik mijn vriendin Ingrid van Backroads Africa of zij iets wist. 

Opvang voor dieren die niemand meer wil

Ingrid woont al jaren in Hoedspruit, tegen het Greater Kruger Park aan. En geboren netwerker als ze is, kent ze er volgens mij echt iedere vierkante meter en iedere bewoner. Al snel kwam ze bij me terug: ‘Je mag bij Daktari Bush School komen fotograferen!’.

Daktari is opgezet door Michele en Ian in 2006. Ze hebben twee belangrijke doelen: dieren opvangen die anders ten dode zouden zijn opgeschreven en het onderwijzen over de natuur en de wilde dieren aan kinderen uit de omgeving. Ze doen dit met hulp van een boel vrijwilligers (deels uit Frankrijk waar Michele zelf vandaan komt, maar ook uit allerlei andere landen in de wereld). En door middel van donaties en giften. Daktari is niet open voor publiek.

Omdat ik door mijn reisplanning alleen op vrijdag en zaterdag beschikbaar was, liep ik helaas de kinderen mis die er die week waren geweest voor onderwijs. Maar de dieren zijn er natuurlijk altijd en voor de vrijwilligers is er dus ook altijd werk aan de winkel.

Ingrid bracht me op vrijdagmiddag naar Daktari toe, waar ik de rest van de middag en avond zou fotograferen. Ik mocht er slapen en dan kon ik de volgende ochtend nog even het ochtendritueel meemaken voordat de vrijwilligers voor een dagje ‘in town’ naar Hoedspruit werden gebracht. Daar zou Ingrid mij dan ook weer op pikken. Ik had echt geen idee waar ik heen ging, wie of wat ik er tegen zou komen of hoe het zou zijn, maar hee, leuk toch? 🙂

Een cheetah en een wilde hond

Nodia was degene die de leiding had over de zorg voor de dieren en ik besloot om achter hem aan te hobbelen. Eerst ging het naar de tandeloze cheetah en de wilde hond met een lamme poot. Daar ging hij samen met een paar vrijwilligers de verblijven schoonmaken, terwijl de dieren werden afgeleid met een dode kip. Altijd lekker!

De cheetah vond ons niet zo cool dus die moest tijdelijk even in een afgesloten deel van zijn verblijf maar bij de wilde hond konden we gewoon rondlopen. Hoe bijzonder! De konijnen moesten allemaal worden behandeld tegen een bepaald soort worm en er moest eten worden gesneden voor de bosbokken. Een klein aapje probeerde intussen al het voer te pikken. En tegelijkertijd stond ook Eeyore, de blinde ezel, te azen op de restjes. Later die avond zou hij zelfs proberen de patatjes van mijn bord te jatten en dan blijkt zo’n ezelhoofd best en klus om weg te duwen.

I had a look at the photos and I really like them. They are fantastic!

Omdat een van de vrijwilligsters jarig was vertrokken we voor een drankje naar Leopard Rock, vlakbij. Het was even een klim (ik treed even niet in detail hoe ik zelf die rots op gekomen ben, maar gênant was het wel). Daarna was er tijd voor heel veel selfies, groepsfoto’s en gekkigheid. Je bent 18 of je bent het niet. 🙂

Na het eten werden van alle restjes die dag nog even de stekelvarkens gevoerd. Nou heb ik er best wel eens eentje gezien, maar veertien tegelijk… woehaa! En als die het dan even niet eens zijn over wie welk worteltje krijgt, dan klinken al die stekels tegen elkaar best heel imposant.

Voeren en schoonmaken

De nacht was vol van fikse en erg nodige regen en de volgende ochtend was het tijd voor de volgende voederrondes, voor het ontbijt. Ik zag een jakhals, een uil, ratten en muizen (voer, helaas, sorry jongens!), dassies en een baby eekhorentje dat de hele ochtend meeliftte in de hals van een van de dames.

Michele en Ian doen zulk ontzettend mooi werk hier door deze dieren nog een laatste kans te geven. Bovendien zorgen ze ervoor dat de volgende generatie kinderen in deze regio iets beter bewust is van de natuur en hoe we hier het beste mee om kunnen gaan! Wil je meer weten? Kijk op de website van Daktari en mocht je nog een mooi doel zoeken voor je volgende donatie: denk dan eens aan hen!

Wil je in Nederland (of elders) ook zo’n reportage van het werk dat je doet? Ik maak hem graag voor je. Bel, mail of app me!

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrika

documentaire afrikaBen je enthousiast geworden over mijn foto’s en wil je graag een afspraak maken?

Mail of bel me; dan kan ik al je eventuele vragen beantwoorden en kunnen we een datum prikken! Zeker in de zomer ben ik vaak vrij ver vooruit volgeboekt, dus wacht niet te lang.

Wil je graag weten wat er met jullie budget mogelijk is?

Van kortere tot langere shoots, alles kan! En bij iedere shoot zitten de nabewerking, de bestanden op hoge resolutie op USB én een mooi boekje inbegrepen.


Heb je een vraag?