Geboortefotografie: Jamie

geboortefotografie

In 2012 fotografeerde ik de bruiloft van Nathalie en Rick. Een jaar later waren ze model bij een van mijn bruidsworkshops. En in 2015 was Nathalie voor het eerst zwanger. Al eerder had ze gekscherend gezegd dat ik haar bevalling zou gaan fotograferen, maar hee, ik deed helemaal geen geboortefotografie dus neeeee…. geen optie! Maar het idee bleef wel rondspoken. 

Deze eerste zwangerschap ging niet van een leien dakje en het idee om de bevalling te fotograferen verdween naar de achtergrond. Wel deden we een zwangerschapsshoot en ik fotografeerde Daividh in de eerste weken na zijn geboorte. Toch zat het met name Nathalie niet lekker: “ik wil het nog steeds, dan maar bij de tweede!”.

En toen was daar het bericht dat ze opnieuw zwanger was. Ik dacht erover na: een geboorte fotograferen, zou ik dat kunnen? En willen? Ik heb zelf geen kinderen en ben ook nooit bij een andere bevalling geweest dus ik had geen idee wat ik kon verwachten. Maar ik zag het ook wel als misschien de enige kans dat ik ooit een kindje geboren zou zien worden. Hoe bijzonder! En dus besloten we met z’n drieën dat we het zouden gaan proberen. Proberen ja, want er was wel een extra kink in de kabel: Nathalie was uitgerekend in september en aangezien ik vooral bruidsfotograaf ben was dat mijn allerdrukste maand… De afspraak was dus dat ze niet op een vrijdag of zaterdag zou bevallen en dan moest het wel gaan lukken. 🙂

Het werden spannende maanden. Want al in juni (!) kreeg Nathalie veel harde buiken en werd ze opgenomen. Platliggen, weeënremmers, zelfs middelen om de longetjes te laten rijpen… meerdere keren dacht ik dat het nu toch echt zou gaan beginnen. En steeds was het loos alarm. Weken liep ik rond met een noodtas, appten we dagelijks of ik al dan niet naar bepaalde afspraken kon gaan, laadde ik direct bij thuiskomst al mijn batterijen weer op en was ieder weekend als ik weer bruiloften had spannend: niet nu, alsjeblieft niet nu! Wie had toen kunnen denken dat deze zwangerschap zou eindigen met een inleiding op de uitgerekende dag?

Op de dag van de inleiding was ik zenuwachtig. Wat zou ik gaan zien, zou ik het mooi kunnen vastleggen, niet in de weg lopen, zou ik zelf niet onderuit gaan? Het werd een van de mooiste dagen van mijn leven en een van de bijzonderste dagen om vast te leggen. De liefde tussen Nathalie en Rick is zo groot en na iedere wee was deze zo zichtbaar… En wat héb ik een bewondering voor deze vrouw gekregen! Ik verwachtte vloeken, kreunen, gillen en schreeuwen maar het enige waaraan je kon zien dat Nathalie weer een nieuwe wee te verduren kreeg was een vuist die in het laken greep en een klein beetje puffen van haar mond. En verdween de wee dan kwam Nathalie weer terug, met de nodige grapjes en grinnikjes.

In een uur of vier ging ze van niets naar vijf centimeter ontsluiting. En net toen ik dacht: ‘nou dat worden er dan dus nog vier’ zei Laminta, de verpleegkundige (en vriendin) die de bevalling begeleidde: “we gaan ons maar eens voorbereiden want ik denk dat het vanaf hier snel gaat”. En wat kreeg ze gelijk! In de volgende 40 minuten gebeurde alles tegelijk en na drie keer persen (ook een keertje zonder wee want de baby had niet zoveel tijd meer) was daar Jamie! De eerste paar minuten had hij het wat moeilijk maar het ging al snel veel beter en het bleek echt een wolk van een gezonde zoon van ruim 3400 gram.

En de altijd nuchtere Nathalie en Rick, vol grapjes en realisme, waren opeens toch ook even geëmotioneerd. Een tweede zoon, hoera! Na de gebruikelijke checks, de geboorte van de placenta (met op verzoek gemaakte foto’s waarvan ik achteraf denk ‘eh heuh, waar wás ik eigenlijk toen ik deze foto zo dichtbij maakte?’ haha!) en de nodige nazorg voor Nathalie was het tijd om te gaan bellen en vertellen dat Jamie was geboren. De ouders van Nathalie waren bij hen thuis om voor Daividh te zorgen en zij kwamen als eerste naar het ziekenhuis. Het moment waarop Daividh helemaal onder de indruk bij mama op bed werd gezet en met een voorzichtig vingertje aaide over het hoofdje van zijn nieuwe broertje zal ik nooit vergeten!

Nathalie en Rick, ik mis het appen en ik ben zo trots als een pauw dat ik erbij mocht zijn toen jullie prachtige zoon geboren werd! Heel veel geluk met z’n vieren!

En hoe bijzonder ik deze ervaring ook vond, ik heb wel besloten dat het bij deze ene keer gaat blijven, omdat het heel erg lastig te combineren is met het grootste deel van mijn werk: de bruiloften. Dus tenzij je nú al weet dat je op dinsdag 26 maart 2024 ingeleid gaat worden… 🙂

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

geboortefotografie

4 thoughts on “Geboortefotografie: Jamie

  1. Lies Smit Beantwoorden

    Wouw,wat een prachtige foto,s en hoe mooi zijn de emoties vastgelegd! Ik krijg geen kindjes meer,anders had ik ook zo,n reportage gewild!??

  2. Pingback: Simone Janssen Fotografie | babyfotografie Westland | zwanger | baby | gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *