Effero betekent: het huis uit dragen, om te begraven. Ofwel: de mensen van Effero zijn uitvaartondernemers. En ik maakte pas geleden een reportage in Den Haag van hen.

Als psycholoog hou ik van mensen en van wat ze doen. Mensen die vol passie met hun werk bezig zijn, vind ik prachtig om te zien. Eén van de mensen van Effero woont een paar huizen verder en tijdens een etentje hadden we het er al eens over. “Zou het niet interessant zijn om jullie eens aan het werk te fotograferen?”.

Geschikte uitvaart

Niet lang daarna werd ik gebeld. Effero kreeg een verzoek voor een uitvaart en deze familie en andere nabestaanden vonden het geen enkel probleem als ik daar zou komen fotograferen. Eerder die week was er een voorbereidende vergadering in de keuken van René, mijn buurman. Dat hoort natuurlijk ook bij het uitvoeren van een uitvaart en dus begon ik daar.

Liefde en respect

Op vrijdag was de uitvaart zelf. Ik was erbij toen de overledene in de kist werd gelegd en met elkaar reden we daarna naar het prachtige uitvaartcentrum Haagse Duinen. In de grote aula werd de kist neer gezet, samen met alle bloemen. De kaarsen werden aangestoken. En toen was het tijd om te beginnen.

Geraakt

Het was een hele mooie dienst, met prachtige sprekers. En zelfs al kende ik de overledene niet, het raakte me. En wat me nog meer raakte was de prachtige manier waarop René en collega Riekie alles begeleidden.

Er was voor iedereen aandacht. Aan alles werd gedacht. En er was respect en liefde, zonder dat het heel gedragen of stijfjes werd. Wat een mooi vak!

De betrokkenheid en warmte heb je zo weten te vatten!

Na de dienst

Terwijl alle nabestaanden ruimte kregen voor condoléances en een drankje, bleef ik achter de schermen bij Riekie en René. De kist naar de oven. De bloemen in de auto. Vertrekkende gasten helpen bij het vinden van hun jas. Riekie begeleidde een dame die minder goed ter been was naar het toilet. Ook hier zag ik zoveel zorg! Niet zo gek ook want beiden hebben een achtergrond in… de zorg.

Monument

Tot slot reden we met de zoon van de overledene en alle bloemen naar het Indië Monument hier in Den Haag, om daar alle bloemen neer te leggen als eerbetoon. Daar namen de mensen van Effero en de zoon afscheid van elkaar. En uit die omhelzingen sprak zo duidelijk wat René en Riekie in die week voor hem hadden betekend!

Je kunt van alles vertellen over je werk en waarom je ervan houdt. Maar simpelweg laten zien wat je doet, zegt vaak zoveel meer. Wil jij ook zo’n reportage van jezelf aan het werk? Neem dan contact op.

reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den Haag
reportage Den HaagBen je enthousiast geworden over mijn foto’s en wil je graag een afspraak maken?

Mail of bel me; dan kan ik al je eventuele vragen beantwoorden en kunnen we een datum prikken! Zeker in de zomer ben ik vaak vrij ver vooruit volgeboekt, dus wacht niet te lang.

Wil je graag weten wat er met jullie budget mogelijk is?

Van kortere tot langere shoots, alles kan! En bij iedere shoot zitten de nabewerking, de bestanden op hoge resolutie op USB én een mooi boekje inbegrepen.


Heb je een vraag?